nuuttihyttinen

Kapina vaakaa vai tervettä järkeä ja kansanterveyttä vastaan, verorahoilla?

  • Vaakakapinan keskeinen sisältö: itsekurin puutteesta kärsii koko ruumis?
    Vaakakapinan keskeinen sisältö: itsekurin puutteesta kärsii koko ruumis?

En ollut uskoa silmiäni, kun ystäväni linkitti minulle Iltalehden uutisen Vaakakapina-kampanjasta, jonka keskeinen sisältö on, että kampanjan vetäjä haluaa ihmisten lopettavan laihduttamisen. Kaikkein uskomattominta oli, kun havaitsin, että kampanjan vetäjä on Yleisradion toimittaja, eikä kyseessä ole hänen vapaa-ajanprojektinsa:

Vaakakapina on Yleisradion verkkovetoinen hanke, jolla halutaan saada ihmiset lopettamaan laihduttaminen ja pyrkimään kohti hyvinvointia.”

Kyseessä on mitä ilmeisimmin kotikutoinen versio fat acceptance movementista, jonkinlainen käänteinen vertaistukiryhmä, jonka keskeinen ajatus on se, että yhteiskuntaa vaivaa jonkinlainen fobia, jossa lihavuuteen kohdistuu negatiivisia tunteita ja lihavat ihmiset kohtaavat vihaa sekä syrjintää muun muassa työllistymisessä ja liikkuessaan julkisilla kulkuvälineillä. Liikkeen tarkoitus on muuttaa suhtautumista lihaviin ihmisiin niin yhteiskunnan, henkilökohtaisella kuin terveydenhuollonkin tasolla.

Vaakakapina “kutsuu kaikki mukaan painonhallinnan vallankumoukseen vuonna 2017”. Kampanjan

ytimenä toimii kapinajohtajaksi itseään kutsuvan Jenny Lehtisen manifesti, jonka teemat ovat

1. Lopetetaan laihduttaminen

2. Etsitään rakkaus ja hyväksyntä omaa kehoa kohtaan

3. Parannetaan terveydenhuollon suhtautumista lihavuuteen

4. Nostetaan mediassa esille kaiken kokoiset vartalot ilman kauhistelua

5. Tuodaan liikunta- ja terveyspalvelut aidosti kaikkien ulottuville

Jo tässäkin kohtaa kuitenkin johdetaan lukijoita harhaan. Kyseessä ei ole mikään uusi “vallankumous”, vaan Health at Every Size -liike ja sen keskeiset teemat ovat peräisin 1960-luvun lopulta. Jenny Lehtisen “manifestin” sisältönä on keskeisiltä osiltaan kyseiset teemat kopioituna ja käännettynä suomeksi:

Proponents of fat acceptance maintain that people of all shapes and sizes can strive for fitness and physical health. They believe health to be independent of body weight. Informed by this approach, psychologists who were unhappy with the treatment of fat people in the medical world initiated the Health at Every Size movement. It has five basic tenets: 1. Enhancing health, 2. Size and self-acceptance, 3. The pleasure of eating well, 4. The joy of movement, and 5. An end to weight bias.

Mitä ilmeisimmin kampanja onkin lähtömaassaan onnistunut ilmeisen hyvin tavoitteessaan heikentää kansanterveyttä, sillä USA:ssa ylipainoisten ihmisten osuus on kasvanut vuoden 1962 noin 45 prosentista noin 75 prosenttiin vuonna 2010. Tilanne on erittäin huolestuttava: kun vuonna 1962 USA:ssa merkittävästä tai vaikeasta lihavuudesta kärsiviä (“obese”) ja sairaalloisen lihavia (“extremely obese”) oli yhteensä 14 prosenttia väestöstä, oli vuonna 2010 merkittävästä tai vaikeasta lihavuudesta kärsivien osuus kasvanut 31 prosenttiin ja sairaalloisen lihavien osuus viiteen prosenttiin väestöstä. Jopa lapsista noin viidennes kärsii liikalihavuudesta.

Yksi Yleisradion kampanjan mainoskuvista julistaa

Rakas kehoni,

Olen pahoillani, että rääkkään sinua ensin ahmimalla joulun aikaan kuin viimeistä päivää ja sen jälkeen inhoamalla sinua ja ryhtymällä hulluille laihdutuskuureille tammikuussa. Lupaan kohdella sinua tästä edes aina hyvin, koska ansaitset sen. Olet ihmeellinen ja hyvä juuri sellaisena kuin olet.

Terveisin,

minä

Jos tällaisesta ongelmasta kärsivä henkilö miettisi nenäänsä (tai suutaan) pidemmälle, hän tajuaisi, että ongelma ei ole se, että hän inhoaa kehoaan ja ryhtyy hulluille laihdutuskuureille tammikuussa, joka on tässäkin esitysmuodossa seuraus. Ongelma on laihdutuskuureille ajava syy, eli ahmiminen joulun aikaan kuin viimeistä päivää. Erikoiseksi asian tekee se, että henkilö mitä ilmeisimmin pystyy havainnoimaan omaa toimintaansa ja tiedostaa, mitä tekee, mutta ei silti kykene tunnistamaan syy-seuraussuhdetta eikä siten myöntämään ongelmaansa.

Kampanjan keskeinen teesi on “lopeta laihdutus, aloita elämä”. Sen pitäisi kuitenkin olla “lopeta ahmiminen, aloita elämä”. Ylipaino ei synny tyhjästä, vaan siitä, että henkilö syö merkittävästi enemmän kuin kuluttaa energiaa. Keskeisenä osana on myös ruuan laadun heikentyminen siten, että niistä saa paljon energiaa, mutta vähän ravintoaineita. USA:ssa liikalihavuus ei ole suinkaan syntynyt itsestään, vaan keskeinen taustalla vaikuttava tekijä on se, että esimerkiksi vuosien 1977 ja 1995 välisenä aikana roskaruuan kulutus kolminkertaistui ja annoskokojen kasvaessa näistä ruuista saadun energian määrä nelinkertaistui. Lisäksi maatalouspolitiikka ja -tuet ovat ohjanneet ruuan kulutusta valmisruokien suuntaan hedelmien ja vihannesten sijaan.

Jenny Lehtinen haluaa lopettaa laihduttamisen ja parantaa terveydenhuollon suhtautumista lihavuuteen. Fakta kuitenkin on, että Euroopan parlamentin mietinnön mukaan ylipaino ja liikalihavuus alkavat olla Euroopan kansanterveyden suurimpia haasteita. Jopa 27% Euroopan miehistä ja 38% naisista on ylipainoisia. Ylipainoisten lasten määrä kasvaa hälyttävästi, vuosittain noin 400 000 lapsella. Liikalihavuus lisää vakavien sairauksien kuten sydäntautien ja -kohtausten, verenpainetaudin, kakkostyypin diabeteksen ja eräiden syöpien riskiä. Huono ruokavalio ja riittämätön liikunta ovat johtavia syitä ennenaikaisille kuolemille, jotka voitaisiin välttää elintapojen muutoksilla. Liikalihavuus kuormittaa EU:n kansanterveyttä myös taloudellisesti: arviolta 7% sen terveydenhuollon menoista aiheutuu lihavuuteen liittyvistä sairauksista. 27 EU-maassa arvioidaan olevan jo 14 miljoonaa ylipainoista ja 3 miljoonaa liikalihavaa lasta. Joissain jäsenmaissa puolet aikuisväestöstä on ylipainoisia ja 20–30% liikalihavuuden rajoilla. Kysymys kuuluu, olisiko Lehtisen terveydenhuollolta toivoma pyyhkeen heittäminen kehään ongelman edessä jonkinlainen parannus suhtautumisessa lihavuuteen, vai tuhoaisiko se entistäkin useamman ihmisen terveyden, kuten faktojen valossa näyttäisi?

Vaikka kampanja olisi jo moraalisista ja eettisistä näkökohdista kyseenalainen, koska se kannustaa ihmisiä pilaamaan terveytensä rinnastamalla omasta vartalostaan huolehtimisen laiminlyönnin hyväksyttävään elämäntapavalintaan, entistä kyseenalaisemman siitä tekee se, että kyseinen kampanja on tuotettu veronmaksajien rahoilla. Yleisradio Oy:stä annetun lain 7 §:ssä asetetaan YLE:n tehtäväksi muun muassa tarjota kansalaisille mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. YLE:n omissa toimintaperiaatteissa YLE sitoutuu edistämään omalla toiminnallaan kestävää kehitystä, viestimään rehellisesti ja avoimesti sekä toteaa yksittäisen työntekijänsä vastuun osalta, että yhtiön edustajien toimilla on vaikutusta yhtiön maineeseen. YLE on kuitenkin jopa omassa uutisoinnissaan todennut, että ylipainon ja sen seurausten kustannukset kansanterveydelle ovat mittavat, rahallinenkin kustannus oli 300 miljoonaa euroa vuonna 2010 ja trendi on nouseva: YLE:n oman uutisen mukaan kulut ovat nousseet muutamassa vuodessa kymmeniä miljoonia euroja ja THL:n tutkimuksen mukaan ne olivat vuonna 2011 jo 330 miljoonaa euroa. Onko oikeaa verorahojemme käyttöä, että YLE:n toimittaja vastoin parempaa tietoaan rikkoo YLE:n omia eettisiä periaatteita ja pyrkii heikentämään kansanterveyttä kannustamalla ihmisiä heille itselleen vahingollisiin elintapoihin?

Itse näkisin, että tässä kampanjassa on kyse institutionaalisen tyhmyydenhallinnan pettämisestä pahimmassa muodossaan. Jenny Lehtisen idea siitä, että ylipainosta aiheutuvat ongelmat ratkeaisivat sillä, että yhteiskunta hyväksyisi lihavuuden ja ylipainoisten pitäisi vain oppia elämään ongelmansa kanssa, on pahimman tason älyllistä epärehellisyyttä. Ylipainossa ei ole kysymys ei-ylipainoisten asenneongelmasta, vaan terveydelle vaarallisesta elämäntilasta, joka aiheuttaa vaikeita sairauksia ja ennenaikaisia kuolemia. Pitäisikö nämäkin hyväksyä yksilön tietoisina valintoina, joiden riskistä häntä ei saisi varoittaa etukäteen? Vastaavalla tavalla voitaisiin esittää, ettei toinen maamme merkittävä kansanterveydellinen, ennenaikaisia kuolemia aiheuttava ongelma eli alkoholismi ole sairaus, vaan hyväksyttävä elämäntapa, ja heidän lähipiirinsä tulisi raitistumiseen kannustamisen sijasta alkoholisteja pitäisi kannustaa jatkamaan juomistaan hyväksyäkseen todellisen minänsä. Näkisin julkisen palvelun tehtävänä kuitenkin kannustaa terveellisiin elämäntapoihin ja korostaa yksilön vastuuta omasta elämästään sen sijaan, että se kannustaa täysin vastakkaiseen toimintaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Moni lukija onkin kiinnittänyt huomiota tähän "itsensä hyväksymiseen"
ideologiaan, kuten hyvin kuvailet maailman laajuista uutta muotia.

On spekuloitu, että teollinen ruokakulttuuri tarvitsee tukemista, ja
samaan aikaan syyllistetään ihminen itse. Siinähän mainio kamppanja!

Todellisuudessa ihmisen lihominen on eniten hormonien tasapainon
häirintää, joka saadaan aikaan väärillä ainesuhteilla, kuten tiettyjen
rasvojen puutteesta. Ruoka on kaikkien aikojen nopea muunnos, ihminen
ehkä paljon hitaammin "sulauttaa geeninsä uusiin muutoksiin".

Mutta itsekuriin keskitytään, jotta peiliin katsominen ja vastuu olisi
yksilötasolla, vaikka onkin kysymys koko yhteiskunnan rakenteesta
mahdollisen lihavuuden ja sairauden syynä.

Valitettavasti terveydenhoitohenkilöistä moni olettaa kaiken johtuvan yksilön valinnoista, eikä siitä, mitä on tuotu etualalle, ja tarjolle.
Jopa virallinen neuvonta on ollut joskus hyvinkin harhaan johtavaa.
Joten pitää uskoa, mitä neuvotaan, vaikka kuinka lihoisi, vaikka se juuri
osoittaa asioiden olevan pielessä....

Laumojahan on tiedetysti aina helppo johtaa, jokainen haluaa kuulua joukkoon... Halutaan uusi lihava normaali uuteen uljaaseen maailmaan!

Toimituksen poiminnat