nuuttihyttinen

Mikä oli Sinnemäen valinnan hinta?

Kaupunginvaltuustossa esitettiin tänään tuttuun tyyliin erikoinen farssi, jossa vihreät saivat palkintonsa siitä, kun kannattivat ensin Lasse Männistön ja sittemmin Pia Sutisen valintaa apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi ja sen jälkeen uhrasivat Palmian työntekijät kokoomuspolitiikalle oman etunsa nimissä. Vihreiden lehmänkaupat ovat aina kaikkein härskeimpiä.

 

Tänään vuorossa oli kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan valinta. Ehdokkaina olivat nykyinen viranhaltija, DI Hannu Penttilä (sd.), HuK Anni Sinnemäki (vihr.) sekä insinööri Sami Järvinen. Ehdokkaista Penttilällä on tehtävään soveltuvan koulutuksen lisäksi lähes seitsemän vuoden työkokemus haettavana olevasta tehtävästä ja Järvinen on työskennellyt puolen vuoden ajan Espoon kaupungin kiinteistöpalvelut -liikelaitoksen vs. palvelujohtajana, mutta Sinnemäen työkokemus rajoittuu käytännössä hänen poliittiseen uraansa kansanedustajana, työministerinä ja Vihreän liiton puheenjohtajana. Minkäänlaista kaupunkisuunnitteluun liittyvää koulutusta tai työkokemusta hänellä ei ole.

 

Aikaisemmin sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupungin viransijaisuutta täytettäessä Lasse Männistön valintaa käsitelleessä valtuuston istunnossa 27.8. vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emma Kari kommentoi tapaa, jolla Helsinki valitsee kaupunginjohtajien virat, toteamalla, että ”[o]lemme sitä mieltä, että järjestelmä on rikki, epädemokraattinen ja epäläpinäkyvä”, ja yritti vierittää vastuun päätöksestä kaupunginhallitukseen perustetulle johtamisen jaostolle. Tällöin vihreiden kritiikki ei kuitenkaan heijastunut käytännössä heidän äänestyspäätöksiinsä, vaan ryhmä Zahra Abdullaa lukuunottamatta äänesti yksimielisesti Männistön valinnan puolesta, kun vaihtoehtona oli viran asettaminen avoimeen hakuun. Syy oudolta näyttäneelle toiminnalle nähtiin tänään ja se oli jo silloin arvelemani: vihreät kaappasivat kokoomuksen, demareiden ja vihreiden sinänsä epädemokraattisessa menettelyssä demareille sovitun apulaiskaupunginjohtajapaikan itselleen.

 

Asiasta valtuustossa käydyssä keskustelussa käytetyt puheenvuorot jakautuivat seuraavasti: vihreät ja demarit 3, perussuomalaiset 6, vasemmistoliitto 2 sekä keskusta ja kristillisdemokraatit 1. Erittäin huomionarvoista on se, ettei valtuuston suurin ryhmä, kokoomus, käyttänyt asiassa yhtään puheenvuoroa (kuten myöskään RKP). Ei, vaikka itse kysyin puheessani heidän kantaansa ja myös valtuutettu Kanerva ihmetteli puheessaan, eikö heillä ole asiaan mitään sanottavaa.

 

Äänestystuloksen näkemisen jälkeen en varsinaisesti ihmettele, miksi kokoomusvaltuutetut eivät puhuneet sanaakaan käsittelyn aikana: äänestystulos Sinnemäki 49 – Penttilä 34 – 2 tyhjää edellyttää käytännössä sitä, että koko kokoomusryhmä tuki Sinnemäkeä. Kun keskustan ja KD:n ryhmät sekä SKP:n Hakanen puheenvuoroissaan ilmoittivat tukevansa Penttilää ja PS-ryhmässäkin oli vahva yhteisymmärrys Penttilän kannattamisesta, on suljetusta lippuäänestyksestä huolimatta helppo tehdä valistunut arvaus, että Sinnemäkeä tuki koko kokoomuksen (23 valtuutettua), vihreiden (19) ja RKP:n (5) ryhmät sekä kaksi vasemmistoliiton, jolla ei ollut asiasta ryhmäpäätöstä, valtuutettua. Vastaavasti Penttilän 34 äänen saalis koostui todennäköisesti kaikista SDP:n (15), keskustan (3), kristillisdemokraattien (2) ja SKP:n (1) äänistä sekä suurimmasta osasta perussuomalaisten (8) ja jäljellä olevista (7) vasemmistoliiton äänistä. Kahta tyhjää äänestänyttä lienee kokonaisuuden kannalta turha arvailla.

 

Tällainen suhmurointi on kabinettipolitiikkaa pahimmillaan ja osoittaa melkoista kaupunkilaisten aliarviointia. Lisäksi Sinnemäkeä äänestäneet ottavat erittäin suuren riskin, erityisesti, kun meneillään on kaupungin tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä yleiskaavahanke. Nähtäväksi jää, kuuluiko pakettiin myös vihreiden tuki Guggenheim-museolle. Joka tapauksessa pelkään, että kaupunkilaiset joutuvat maksamaan kalliin hinnan siitä, kun vaativassa tehtävässä toimii epäpätevä henkilö. Kaupunkilaisten ja kaupungin tulevaisuuden kannalta toivon, että hän pärjäisi koulutuksen puutteesta huolimatta ja pätevöityisi käytännössä. Pelkään kuitenkin, että työhön oppiminen tapahtuu kantapään kautta, ja tavallisten kaupunkilaisten lisäksi myös kokoomusvaltuutetut tulevat kiroamaan jälkikäteen monta kertaa tekemäänsä vaihtokauppaa, saivatpa Guggenheim-museon tai eivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

On se kumma, että kaupunginvaltuutetut jatkavat tämän tyylistä suhmurointia. Voisi melkein luulla, että tämä on korruptiota. Ei hyvää päivää tuota kansanlaisten k*settamista. Anni Sinnemäki tulee olemaan loppujen lopuksi vaikutusvaltainen johtaja, ilman minkäänlaista koulutusta ja kokemusta.. Pystyykö näistä valinnoista valittamaan mihinkään..

Mutta helsinkiläiset saavat mitä ovat halunneet,kun äänestivät kunnallisvaaleissa Kokoomusta tai Vihreitä. Uurnilla tavataan, vasta kahden vuoden kuluttua. Ikävä kyllä mitä muuta ovat siihen mennessä päättäneet...

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Enää jäämme jännittämään myöntääkö Eero Heinäluoma (sdp) eron Anni Sinnemäelle (vihr) eduskunnasta. #läpihuutojuttu #vaalishoppailu #äänestäjänsuoja #donheinäluoma #sunsdp

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Liekö se hinta ainakin kaksi miljardia ynnä sitten muut rapiat päälle.
http://puheenvuorot.kansanmuisti.fi/istunnot/71-20...
http://www.kauppalehti.fi/etusivu/pisara+on+hukkap...

Terveisim Kalevi Kämäräinen

Markku Laaksonen
Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Penttilän osaamisesta kertoo aika paljon hänen Hitas-järjestelmää puolustava kommenttinsa: http://blog.hse-econ.fi/?p=3771

"HS (21.4.) kertoi, että Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Hannu Penttilän mielestä järjestelmä toimii erinomaisesti:

“Se näkyy siinä, että kysyntä on näin kova. Siksi Hitas-asuntoja tarvitaankin lisää.”

Tämä lienee vitsi. Sen täytyy olla.

Järjestelmästä voidaan tämän kriteerin varjolla tehdä vielä nykyistäkin parempi hyvin yksinkertaisesti, lisäämällä järjestelmään sisältyvää hintatuki-elementtiä. Kun Hitas-asuntoja olisi tarjolla vieläkin suurempaan alihintaan, niiden kysyntä epäilemättä kasvaisi. Näin saataisiin lisää näyttöä järjestelmän erinomaisuudesta.

Samalla perustelulla Helsingin kannattaisi muuten hankkia verovaroin (tukku)markkinoilta ja myydä alle markkinahintaan melkeinpä mitä tahansa. Uskon, että aika monelle kelpaisi vaikkapa (reilusti verovaroin tuettu) E-sarjan coupe Mercedes Benz tai pesukone.

Tämäkin järjestelmä toimisi hyvin. Se näkyisi siinä, että kysyntä on niin kova."

Jonas Hellgren

Niinpä. Jos joku on julkidemari, se ei kyllä ole osoitus kovinkaan korkeasta moraalista ja älykkyydestä.

Jonas Hellgren

Onneksi en ole helsinkiläinen enkä veronmaksaja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hellgren, kommenttisi no:8 osoittaa, että et ole kovin älykäskään.

Olavi Mansikka

roistojahan noi vihreät on. Kumma kun voidaan ohittaa kokenut henkilö. ellei sitten se sinnemäki ole ihan mahdottoman nopea oppimaan....

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Synnyinkaupunkini, Stadi on tuhon oma

Vihreiden Anne SinneTänneMäki on valittu Stadin apulaiskaupunginjohtajaksi vastuullaan kaupunkisuunnittelu. Avauspuhessaan Sinnemäki tunnustaa tietävänsä jotain kaupunginsuunnittelusta, mutta sanoo olevansa hyvä oppimaan!!!!!

Tämän valinnan jälkeen Hesan tuhoavan Viherkokoomuksen suora on valmis:

Kaupunginjohtaja Pajusen (Kok) ainoa haave ennen kuolemaa on saada Guggenheim pystyyn. Helsingin ehdottomasti kauneimmalle ja kalleimalle tontille Eteläsatamaan rakennettava Torso luultavasti muistuttaa tyypillistä nousukaskokoomuslaista Penistä.

Kauppatori ja mittaamattoman arvokas kulttuurimaisema tullaan muutamassa vuodessa pilaamaan ja Helsingin arvokkain alue on ällöttävä kaavoituksen sekamelska. Eikö meillä ole kulttuurista mitään käsitystä ? Missä ovat Museovirasto tai YK:n maailmanperinnön puolustajat ?

Pekka Sauri (Vihr). Vaikea sanoa mitään tästä yksilöstä kaupungintalossa leijuvan pössyttelysavun läpi. Huumeveijareiden ja omalaatuisten persoonien kiintiössä yöradiomies tuntee olevansa omiensa seurassa. Varmaa Saurin vastuualueelta on se, että aina kun Suomessa sataa lunta on Helsinki kaaoksessa. Yöradio ja ruoho menee tämän kaupunginjohtajan tarpeiden edelle.

Ritva Viljanen (SDP), tämä suvaitsevaisten ykkösairut, on koko elämänsä haaveillut asuttavansa Helsingin miljoonilla maahanmuuttajilla ja turvapaikanhakijoilla.

Maahanmuuttajien sisääntunkemista kiihdytetään äärimmilleen. Vuokrakopperoita rakennetaan jokainen tontti täyteen. Sipoolta varastetulle maalle rakennetaan ”Metro” ja kaavoitetaan ahtaasti lisää vuokrataloja yhdeksi saatanalliseksi lähiöksi, joka nimetään Työperäiseksi Nousevaksi Auringoksi.

Kaupungin yleisjohtajien, puolueista riippumatta, ainoa tavoite tulee olemaan sukulaisten ja puoluetovereiden saaminen mihin tahansa virkaan. Myös vastaanottokeskusten perustaminen Ebola-potilaille Helsingin keskustaan on suuri plussa.

Osmo Soininvaaran (Vihr) kaavassa autoilu loppuu Helsingissä. Kovien huumeiden piikkien vaihtopaikkoja tulee joka kortteliin. Helsingin keskusta ja puolet Mannerheimintiestä muutetaan kävelykaduksi. Kaikista seinähulluimmat Helsingin kaupunginvaltuutetut pitävät Soininvaaraa älykkäänä ja Viherkokoomuksen parhaimmistoon kuuluvana.

Jätkäsaaresta ja Kalasatamasta tehdään punavihreä unelma. Katastrofia ollaan jo toteuttamassa

Jätkäsaaren uudelle asuinalueelle Helsingin ydinkeskustan liepeille on rakennettu taloja, joissa ei ole yksityisiä saunoja. Muutamiin kortteliin on tulossa mm. ekopesula, korttelin yhteinen kasvihuone, kasvisravintola ja polkupyöräkorjaamo/ vuokraamo.

Voi V....! Miksi nämä punavihreät idealistit päästetään pilaamaan hyvällä paikalla sijaitsevaa uutta asuinaluetta utopioillaan?

Se, mitä tarvittaisiin ovat autohallit ja pesupaikat, venepaikat, kunnon lihaisaa kotiruokaa tarjoavat ravintolat jne. Ja kuka haluaa yleiseen saunaan nauttimaan vaihtelevan alapäähygienian tuottamasta rikkaasta pieneliöstöstä? Kas kun eivät tee pelkästään yhteisvessaa ja suihkuja taloyhtiöihin.

Tämä siis noin 10 vuoden aikajänteellä. Onneksi olen eläkkeellä ja olen saanut kirjani näiden kuolaa valuvien idioottien alta pois.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilkka Varsio, "Avauspuhessaan Sinnemäki tunnustaa tietävänsä jotain kaupunginsuunnittelusta, mutta sanoo olevansa hyvä oppimaan!!!!!"

Taitaa tuo sanomasi olla enemmänkin käytössä politiikkojen parissa, sillä muistaakseni myös valtionvarainministeriksi noussut Urpilainen ilman talousasioiden pätevyyttä sanoi samoin. Ja niinpä hän kertoikin opiskelleensa heti ministeriksi tulon jälkeen kesällä laiturilla vanhoja dokumentteja lukien. Jälki näkyy nyt talouden hoidossa. Ainakin osittain. Miten mahtaa olla jälki apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäen jälkeen?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja kuitenkin minun ja kovin monen muun mielestä Helsinki on kehittynyt koko ajan parempaan suuntaan. Hämmentävää, mutta en näe pilalle menemistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Noissa puheenvuoroissahan kannetaankin huolta tulevaisuudesta, ei menneisyydestä.
Ja eikö sinua lainkaan kiusaa, että puolueella olisi ollut tehtävään hyvin pätevä Soininvaara, mutta hänen sijaansa valittiin Sinnemäki, jolla ei ole tehtävään sen enempää koulututusta kuin kokemustakaan.

Matias Härkönen

Sinnemäen tulisi nyt vetää johtopäätökset ja toimia kuten Männistö. Tajuta olevansa epäpätevä ja että on saanut paikan poliittisen suhmuroinnin, ei osaamisensa takia. Eli vetäytyä hankkeesta.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Helsingin kaupungilla on tietenkin oikeus tehdä ratkaisunsa. Vaikka sitten tällainen poliittinen virkanimitys. Ja kaupungin asukkailla puolestaan on oikeus äänestää kunnallisvaaleissa.

Poliittisia virkanimityksiä kuulee usein perusteltavan sillä, ettei politiikassa ansioituminen saa olla työnsaannin este. Hyväksyn tämän, mutta entä sitten kun työnhakijalla ei ole muita anisoita kuin poliittinen ansioituminen (kuten Sinnemäellä). Helsingin kaupungin ratkaisun perusteella asia on yksinkertainen: poliittinen ansioituminen ohittaa ainakin kaupungin korkeissa ja hyväpalkkaisissa viroissa työtehtäviin liittyvän ammattitaidon?

Jotenkin tämä on surullista etenkin tässä tilanteessa, jossa koko julkkisen sektorin toimintaa yritetään tehostaa. Nyt tehostamisen sijaan palkattiin korkeaan virkaan ammattitaidoton henkilö, jonka puolesta joku muu joutuu mitä todennäköisimmin tekemään ne varsinaiset työt. Sinnemäeltähän voidaan odottaa parhaimmillankin vain poliittisia näkemyksiä. Herää jopa kysymys, että olisiko Helsinki ehkä tullut toimeen ilman koko apulaiskaupunginjohtajaa?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Käsittääkseni kuitenkin apulaiskaupunginjohtajan tehtävä on johtotehtävä ei asiantuntijatehtävä. On sitten kokonaan oma lukunsa miten ministerinpesti puolueenjohtaminen ja lukuisat luottamustehtävät painavat meriitteinä. Jostain syystä minun on vaikeaa nähdä apulaiskaupunginjohtajan tehtävää ministerintehtävää vaativampana johtotehtävänä.

Matias Härkönen

Miten voi johtaa ilman asiantuntemusta alalta? Ja jos tarkoitus on vain istua pallilla ja johtaa toimintaa tajuamatta mitä tekee, niin pihalla ollaan. Tuosta paikasta maksetaan kuitenkin palkkaa reilut 12000€/kk ja muut edut päälle.

Käyttäjän JarkkoHantula kuva
Jarkko Hantula

Ei se ehkä sen vaativampaa olekaan, mutta ei täydellinen ammattitaidottomuuskaan ole eduksi edes johtajille. Esimerkiksi HUS:n taannoinen yritys substanssia osaamattoman ammattijohtajan johdolla toimimisesta johti katastrofiin.

Ministeri tekee työtään poliittisena luottamushenkilönä, jolla on käytössään iso asiantuntijaorganisaatio eli ministeriö tutkimuslaitoksineen. Käytännössä ministerit asettavatkin vain suuria linjoja, mutta käytännön ratkaisut syntyvät ministeriöiden virkamiesten toimesta. Luullakseni myös ministerin suuhun pannut esitykset ovat usein ministeriön virkakoneiston synnyttämiä.

En tiedä minkälainen valmistelukoneisto on Helsingin apulaiskaupunginjohtajalla, mutta tuskin kuitenkaan ministeriön kokoinen. Eikä apulaiskaupunginjohtaja ole pestissään poliittisen koneiston edustajana vaan sen tahtoa käytäntöön vievänä virkamiehenä.

Käyttäjän esamttl kuva
Esa Mattila

No ei tuohon virkaan kovin kummoista pätevyyttä edes tarvita, jos katsotaan edeltäjän aikaansaannoksia.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Pitää kuitenkin muistaa, että Sinnemäki ei sentään ole ehtinyt vielä mokaamaan tässä tehtävässä. Sen sijaan Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan virka on ollut SDP:n käsissä kaiketi 50-luvulta lähtien, ja koko sen ajan kaupunkia on kehitetty suoraan sanottuna päin persettä. On revitty arvorakennuksia alas ja ammuttu haulikolla pellot täyteen toinen toistaan karmeampia lähiömörskiä jne. Onneksi korjausliike on luvassa uuden yleiskaavan myötä, joka pitää saada läpi sellaisenaan tai vieläkin tiiviimpänä. Se ei kyllä onnistuisi, jos pesti olisi demareilla.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Pitää kuitenkin muistaa, että kyllä pätevyydelläkin on merkitystä näissä valinnoissa. Nimittäin Tuija Braxia ei aikanaan valittu apulaiskaupunginjohtajaksi.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Älkää nyt jatkuvasti puhuko roskaa, ettei johtajien tarvitse tajuta mitään omasta alastaan ja voi valita kenet hyvänsä. Ei siihen usko kukaan rehellisesti, vaikka kuinka selittelisi. Ei voi johtaa asiaa josta ei tajua mitään.

Tuon perustelun nojalla voidaan valita apulaiskaupunginjohtajiksi ja näihin poliittisiin virkanimityksiin ja ministereiksi asti joku juoppo halvalla. Eihän hänen tarvitse tehdä mitään. Ja toivottavasti ei tee mitään, ettei sotke asioita, kuten epäpätevien tapauksessa yleensä on laita. Moni projekti on saatu menemään pieleen ymmärtämättömien johtajien mahtikäskyillä, jotka ei sovi asiaan.

Tässäkin näyttää vihreillä olevan kaksi moraalia. Toinen itselle, toinen muille. Ja valtavasti populismia ja verbaaliakrobatiaa siinä sivussa.

Eikö vihreillä todellakaan löydy koulutettua osaajaa, edes yhtä ?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllähän vihreiltä olisi löytynyt, Osmo Soininvaara, jonka ammattiosaamista arvostetaan yli puoluerajojen. Hänet vain syrjäytettiin puolueen sisäisessä päätöksenteossa, mikä kertoo paljon sekä puolueen toimintatavoista että moraalista.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Palkkaisitko sinä tällaisen henkilön hoitamaan putkiremonttia ja homekorjauksia ja kiinteistön ylläpitoa ? Tai peräti johtamaan toimintaa ? Pitääkö muut puolueet kuin PS kansaa pilkkanaan ? Miksei Kalliosta arvota jotain yhtä pätevää juoppoa halvemmalla kaupungin johtoon ? Millä perusteella ohitetaan pätevyysvaatimukset ?

Hattua nostan, että SDP:kin älähti. Kok ja RKP:n mielestä asia oli ok.

Suomessa ei ole korruptiota eikä väärinkäytöksiä. Jotenkin tuntuu, että nyt Helsingin Vihreät vaihtuvat kannattamaan Kok ajamaa Guggenheimia. Ja arvotaan palkkoja. Sattumalta tapahtui vaan poliittinen lehmänkauppa, mikä ei olleenkaan liity asiaan, eikä ole väärinkäytös. Ja autoilua aletaan jarruttamana myös Kok kannattamana. Aika kalliiksi tulee Suomelle tämä ei-korruptio ja maan tapa. Ilman kokoomusääniä tätä ei voisi tapahtua. Kenen taide käy nyt kaupaksi ?

Nyt jäätiin kiinni pikkarit nilkoissa. Mutta mikään ei muutu. Paitsi ihmiset nyt tietävät ja maine kasvoi. Kunnia on eri asia.

Presidentti-instituutio voisi olla kansan valitsema politiikan valvoja, joka voisi puuttua pahimpiin ylilyönteihin veto-oikeudella. Nyt osa asioista menee hallinto-oikeuteen.

Käyttäjän EsaKivivuori kuva
Esa Kivivuori

Eipä tuo kokoomuslainenkaan kaupungisnsuunnittelupolitiikka ole tuottanut sen kummempaa tulosta. Asumisen keskittäminen epäonnistuu ja liikenne lisääntyy joukkoliikenteen käyttöasteen ollessa työmatkaliikenteessä edelleenkin liian alhainen.

Liike/yritystilaa rakennetaan kuin viimeistä päivää, vaikka pääkaupunkiseudulla huutaa tyhjyttään merkittävä määrä aivan käyttökelpoista ja jopa suhteellisen uutta liiketilaa.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Joo- On se outoa kun yrittää keskittää kaiken Helsingin nimelle. Ja se ruuhkautuu. Miksiköhän ? Ja ihmiset nurisee, ettei ne halua ihmiskokeisiin ja neukkukuutioihin keskustaan vaan omaa tilaa, myös lapsille.

Toimituksen poiminnat