nuuttihyttinen

Kokoomus tyri taas! Johtajuus täysin hukassa?

Kokoomuksen politiikka on ollut muutaman viime viikon ajan siinä määrin tuuliajolla, että se muistuttaa lähinnä farssia. Viimeistään tämän päivän käänteen myötä se kuitenkin jo parodioi itse itseään: nyt kokoomus on nimittämässä entisen puoluesihteerin Taru Tujusen (kok.) Kevan hallituksen puheenjohtajaksi Laura Rädyn (kok.) tilalle.

(Edit: Ilta-Sanomien 17.9.2014 16:42 päivätyn uutisen mukaan Tujunen vetäytyy ja kokoomuksen uusi ehdokas on Anna-Kaisa Ikonen.)

Kun itse pääministeri Alexander Stubb (kok.) on tuominnut Lasse Männistön (kok.) ja Rädyn tuolileikin ”vanhanaikaisena politiikkana” vedoten avoimen ja reilumman politiikan puolesta suhmuroinnin sijaan, nyt viimeistään pitäisi olla kenelle tahansa selvää, että sanojen ja käytännön tekojen välillä on melkoinen ristiriita. Kysymys kuuluu ainoastaan: valehteleeko Stubb tietoisesti kokoomuksen tavoitteista vai eikö hän kykene johtamaan puoluettaan, koska häneltä puuttuu kentän kunnioitus?

Jo Lasse Männistön apulaiskaupunginjohtajavalintaan ja eronpyyntöön eduskunnasta liittyneen kohun yhteydessä heräsi epäilys, ettei Stubb kykene laittamaan omia joukkojaan kuriin, vaan siihen tarvittiin entistä puoluesihteeriä Taru Tujusta. Kun apulaiskaupunginjohtajafarssi jatkuu yhä, Kevan hallituksen johtopestin junailu entiselle puoluesihteerille vaikuttaa pakostikin siltä, että tavoitteena on Tujusen hiljentäminen siten, että hän asettaisi henkilökohtaisen etunsa etusijalle eikä puolueen julkisuuskuvan suojelemisen nimissä torppaisi Pia Sutisen nimitystä Helsingin apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi.  Mikäli Rädyn ja Männistön tuolileikkiä torppaamassa ollut Tujunen oli näin halvalla ostettavissa ja on nyt itse täysillä leikissä mukana, kertoo sekin kokoomuksen moraalista jotain. Yksi käsi pesee toisen, varsinainen maan tapa tämäkin.

(Edit: Ilta-Sanomien 17.9.2014 16:42 päivätyn uutisen perusteella näyttää siltä, että puolueen julkisuuskuva oli tärkeämpi)

Stubbin kompurointi puolueensa johdossa ja pääministerinä sai yhä koomisempia piirteitä myös hänen vastustettuaan TVO:n ydinvoimalaluvan uudelleenharkintaa SDP:n toivomuksen mukaisesti. Eikö pääministeri ymmärrä, että politiikassa ydinvoimaa joko kannatetaan tai vastustetaan, joten tässä asiassa yritys pelata kokoomukselle tyypilliseen tapaan kaksilla rattailla ja vastustaa ydinvoimaa puolittain on tuhoon tuomittu eikä sillä saada keneltäkään pisteitä? Kun kokoomus on jo valinnut ydinvoimamyönteisen kannan ja karkottamassa sillä vihreät hallituksesta, toisen hallituskumppanin ärsyttäminen vastustamalla toista ydinvoimalalupaa osoittaa pahaa poliittisen pelisilmän puutetta. Vaikka Stubbilta fiilistely ja Twitter-päivitykset onnistuvatkin, hänen huolella rakennettu julkisuuskuvansa tuntuu murenevan kovaa vauhtia, kun kyvyttömyys hankaliin päätöksiin tulee julki.

Kokoomuksen uskottavuutta ei myöskään helpota se, että samanaikaisesti pääministerin kompuroinnin kanssa Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Mäkinen (kok.) on uutisotsikoissa ulosottokierteensä vuoksi. Siinä, missä lifestyle-pääministeri Stubb ei kykene vaikeisiin päätöksiin ja saamaan Helsingin kokoomuksen ahneutta kuriin, Vantaan merkittävin yksittäinen poliittisen vallan käyttäjä ei kykene hoitamaan edes omaa talouttaan moitteettomasti, johtamansa kaupungin taloudesta puhumattakaan. Onko ihme, että Suomi on luisumassa kohti konkurssia, kun taloudestamme päättävät tämän tason henkilöt? Jos kokoomus olisi tehnyt fiksumman valinnan ja valinnut puheenjohtajakseen mainostoimiston rakentaman kiiltokuvahahmon sijaan huomattavasti kokeneemman  raskaan sarjan poliitikon, elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.), olisiko puolue nyt vastaavassa kyvyttömyyden ja moraalisen rappion tilassa?

(Juttua päivitetty 17.9.2014 klo 17:31 Ilta-Sanomien uutisen pohjalta, kursivoidut osuudet.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

"Jos kokoomus olisi tehnyt fiksumman valinnan ja valinnut puheenjohtajakseen mainostoimiston rakentaman kiiltokuvahahmon sijaan huomattavasti kokeneemman raskaan sarjan poliitikon, elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren"

Tuohon yhdyn, vaikka en koskaan tule kokoomuslaista äänestämään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo nyt oli tuollainen likasankoryöpytys, johon sankoon oli koottu kaiken maailman jätettä - orgaanista, epäorgaanista, tuoretta ja vanhaa.

Mutta yhteen kohtaan voisin kuitenkin ottaa kantaa:

"Eikö pääministeri ymmärrä, että politiikassa ydinvoimaa joko kannatetaan tai vastustetaan, joten tässä asiassa yritys pelata kokoomukselle tyypilliseen tapaan kaksilla rattailla ja vastustaa ydinvoimaa puolittain on tuhoon tuomittu eikä sillä saada keneltäkään pisteitä?"

Kokoomus on nimenomaan johdonmukainen linjassaan, koska hallitusohjelmassa on sovittu, että uusia ydinvoimalalupia ei myönnetä. Fennovoiman kohdalla on kyse jo aiemmin myönnetystä luvasta, jonka ehtoja nyt tarkistetaan.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Hyvä Nuutti.
Piti omassa lokissa käsitellä ko aiheita.
Mutta kun ei riitä enää nettisivutkaan tähän kokoomusparodiaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Taru Tujunen ei ole seuraava Kevan hallituksen puheenjohtaja.

Blogisi muutkin sekoilusi ovat PS:n jätepäästöä.

--------
Ei ihme, että PS:n ulko-ovi on kokoajan auki
http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176177-peru...

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Ei olekaan, puolueen julkisuuskuva näkyi olleen omaa etua tärkeämpi, kun Tujunen pyörsi eilisen kantansa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128873928236...

Jätepäästökommenttisi jätän perustelemattomana omaan arvoonsa.

Niko Sillanpää

Voisiko joku vielä lyhyesti kertoa, mikä erityinen ongelma Männistön, Tujusen tai Sutisen valinnoissa on verrattuna muihin poliittisiin virkanimityksiin?

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Männistö ei olisi sopinut sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi sen enempää koulutuksensa (kauppatieteiden maisteri) kuin myöskään työkokemuksensa (ei aikaisempia vaativia julkisen sektorin johtotehtäviä) puolesta. Hänen nimittämisensä keskeinen motivaatio vaikutti olevan se, että silloin hän olisi luopunut kansanedustajan paikastaan, jonka olisi saanut Laura Räty. Samalla molempien palkka olisi noussut useilla tuhansilla euroilla. Nimityksellä ei siis edes yritetty löytää viransijaisen tehtävään viranhoidon kannalta sopivinta henkilöä, vaan varsinaisen viranhaltijan henkilökohtaisen edun kannalta paras henkilö.

Sutisen kohdalla jo hänen aikaisemman nimityksensä perhepalvelujohtajaksi osalta hänen pätevyytensä tehtävään oli kyseenalainen. Tämän suhteen vihreät ja vasemmistoliitto jättivätkin hänen nimittämisestään eriävän mielipiteen. Sittemmin hän on hankkinut sosiaalityöntekijän pätevyyden, mutta silti herää kysymys, miksi kokoomus ei tarjoa tehtävään ketään pätevämmistä poliitikoistaan, kun sellaisiakin on (esim. terveystieteiden maisteri Sari Sarkomaa).

Männistö ja Tujunen tekivät kumpikin omat johtopäätöksensä ja vetivät hakemuksensa pois, siitäkin voinee päätellä jotain.

Toimituksen poiminnat