nuuttihyttinen

Männistö ja Räty: tuhansien eurojen palkankorotukset vihreiden ja SDP:n tuella

  • Äänestystulos vastaehdotuksesta paikan asettamiseksi avoimeen hakuun
    Äänestystulos vastaehdotuksesta paikan asettamiseksi avoimeen hakuun

Helsingin kaupunginvaltuustossa käytiin tänään mielenkiintoinen kokous, jossa päätettiin sosiaali- ja terveysministeriksi siirtyneen Laura Rädyn viransijaisuudesta. Tehtävään valittiin kokoomuksen kansanedustaja, kauppatieteiden maisteri Lasse Männistö, jonka tilalle Laura Räty nousee eduskuntaan. Kyseessä on varsin erikoinen piiri pieni pyörii -kuvio, sillä kokoomuksella olisi ollut tehtävään useampia pätevämpiäkin potentiaalisia ehdokkaita, mutta Männistön valinnalla muutenkin kyseenalaisilla tavoilla tulojensa maksimoimista harrastanut Laura Räty sai 3670,91 euron korotuksen kuukausipalkkaansa, sisältäen 493,41 euron verovapaan kulukorvauksen.

Vastaavasti apulaiskaupunginjohtajaksi siirtyvä Lasse Männistö pääsee nauttimaan muhkeasta 12.263,08 euron kuukausipalkasta rivikansanedustajan 6355 euron palkkion sijaan. Kun kansanedustajan verovapaa 986,82 euron kulukorvaus huomioidaan, hänen kuukausipalkkansa nousee 4921,26 euroa. Tähän verrattuna rivikansanedustajan työ on melkoinen kannustinloukku, sillä Männistön palkan nousu hänen siirtyessään apulaiskaupunginjohtajaksi vastaa Rädyn vähättelemien "pienten keskituloisten" kahden kuukauden bruttopalkkaa. Tuntuu siltä, että kokoomuspoliitikot elävät palkkojensa osalta jossain muussa todellisuudessa kuin tavalliset kuolevaiset.

Erikoisinta tilanteessa oli se, että kokoomus ei olisi pystynyt tekemään päätöstä yksin, sillä kokoomuksella on vain 23 paikkaa Helsingin kaupunginvaltuustossa. Enemmistöön tarvitaan 43 ääntä, joten vihreiden tuki oli järjestelyn onnistumisen ehdoton edellytys. Järjestelyä tukivatkin vihreät yhtä valtuutettua lukuunottamatta, SDP:n sekä RKP:n koko ryhmät sekä kaksi keskustan kolmesta edustajasta. Kristillisdemokraattien ryhmä ja yksi sekä keskustan että vihreiden valtuutettu äänestivät tyhjää. Ainoastaan perussuomalaisten ja vasemmistoliiton koko valtuustoryhmät sekä SKP:n Yrjö Hakanen vaativat avointa valintamenettelyä, jotta tehtävään olisi valittu pätevin hakija.

Tässä valtuustossa siltä varalta pitämäni puhe, etteivät valtuustokollegat olisi perehtyneet asian taustoihin:


"Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Kannatan valtuutettu Honkasalon vastaehdotusta tehtävän asettamiseksi avoimeen hakuun.

Tehtävän täyttämistä hakijan pätevyyttä arvioimatta pidettäisiin monessa sivistysvaltiossa sopimattomana, ellei moraalittomana, erityisesti huomioiden asian taustat. Apulaiskaupunginjohtaja Räty oli viime marraskuussa Kevan hallituksen puheenjohtajana keskeisenä vaikuttajana savustamassa ulos keskustalaista toimitusjohtaja Merja Ailusta. Ailus sai erottuaan itse 303 581 euron kultaisen kädenpuristuksen. Haastattelussa Räty ilmoitti sopineensa Ailuksen kanssa ”ettei näitä asioita avata sen tarkemmin”. 

Toukokuussa Ailuksen tilalle Kevan toimitusjohtajaksi valittiin Jukka Männistö, joka sattuu olemaan apulaiskaupunginjohtajaksi hakeneen Lasse Männistön isä. Nyt Laura Rädyn siirryttyä ministeriksi hänen
viransijaisuuttaan hakee kansanedustaja, jonka siirtyminen apulaiskaupunginjohtajaksi nostaisi Rädyn eduskuntaan ja samalla toisi hänelle ministerinpalkkion päälle puolet kansanedustajan palkkiosta, eli 3177.50 euroa kuussa, sekä puolet kansanedustajan verovapaasta kulukorvauksesta, 493.41 euroa kuussa. 

Apulaiskaupunginjohtajien palkkataso on mitä ilmeisimmin kohdallaan ilman taannoin peruuntunutta kuoppakorotustakin, kun se riittää pätevien hakijoiden lisäksi houkuttelemaan myös vähemmän päteviä kansanedustajia hakemaan virkaa. Vaikka ministeri Räty kokisikin olevansa aikaisempaan apulaiskaupunginjohtajan virkaansa nähden palkkakuopassa, kun riviministerin palkkio ilman kansanedustajan palkkion ja kulukorvauksen puolikkaita jää 9729 euroon kuussa verrattuna 
apulaiskaupunginjohtajien reilun 12000 euron kuukausipalkkaan, helsinkiläiset veronmaksajat ansaitsevat huippupalkattuun virkaan parhaan mahdollisen henkilön, eivät Rädyn palkkion maksimoivaa henkilöä. 

En henkilökohtaisesti epäile hetkeäkään, etteikö kokoomuksen moraali venyisi tällaisen kaupanteon taakse, mutta kysynkin erityisesti teiltä, helsinkiläiset vihreät kaupunginvaltuutetut, hyväksyttekö te tällaisen menettelyn ja oletteko valmiita asettamaan yksittäisten kokoomuspoliitikkojen ahneuden heikkojen ja vähäosaisten helsinkiläisten edun edelle, vaikka se edistäisikin oman hakijanne menestymismahdollisuuksia lähitulevaisuudessa kaupunkisuunnittelua ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan tehtävää täytettäessä?"


Kaupunkisuunnittelua ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän kausi on katkolla syksyllä. Kokoomuksella olikin oiva tilanne pelata vihreitä ja demareita toisiaan vastaan sen suhteen, kumpi paikan saa, demareiden Penttilä vaiko esimerkiksi vihreiden Osmo Soininvaara. Sen sijaan, että vihreät ja demarit alistuivat kokoomuksen peliin ja häpeällisen menettelyn tukemiseen, he olisivat voineet tehdä yhteistyötä ja jakaa tänään valitun sosiaali- ja terveystoimen sekä kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajien paikat keskenään.

Nyt he kuitenkin suostuivat tilanteeseen, jossa ovat kokoomuksen armoilla, saivat luultavasti molempien kannalta huonoimman mahdollisen apulaiskaupunginjohtajan sosiaali- ja terveystoimeen ja lisäksi syksyllä jompikumpi jää ilman tavoittelemaansa paikkaa. Näin toimii hajoita ja hallitse -periaate parhaimmillaan ja yksi 23 valtuutetun ryhmä pystyy sanelemaan päätökset, kun muut eivät tajua, että heitä käytetään hyväksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kertakaikkisen törkeätä touhua, ja mielestäni kansanedustajien, ministerien, apulaiskaupunginjohtajien ja muiden vastaavien julkisten virkojen asemaa pitäisi miettiä perusteellisesti uudelleen. Julkisten tehtävien hoitaminenhan on kutsumustyötä, samoin kuin poliisin, palomiehen tai terveydenhoitohenkilöstön ja siksi pitäisi miettiä onko oikein että joillakin kutsumustyötä tekevillä on ylisuuret palkat ja palkkiot?

Oman synnyin ja kotimaansa palvelemisesta, ei pitäisi maksaa liikaa, koska silloin töihin hakeutuvat vain rahanahneet psykopaatit, kuten nyt on nähtävissä.

Tapio Vehmaskoski

Tämä varmaankin on osaltaan sitä "p...seilyä", jota Soini tarkoitti "paheksuttavalla" sloganillaan.

Tulee toisinaan mieleen, että roti puuttuu maasta, jonka velkasuhde pian ylittää 100 miljardia, mutta se ei näytä koskevan eikä häiritsevän edunkantajiamme eikä edusmiehiä saati -naisia.

Sloganillaan Soini ikäänkuin on riisumassa valhetta, joka peittää koko valtakunnan. "Keisarin uudet vaatteet"
http://www.kotiposti.net/raamattu/jt/lisatietoja/s...

"Petkuttajat vaativat yhä enemmän rahaa, silkkiä ja kultaa. Niitä tarvittiin muka kankaaseen. Mutta he pistivät kaiken omiin taskuihinsa. Kankaaseen ei tullut ainoatakaan lankaa, mutta miehet kutoa helskyttivät tyhjää minkä ehtivät. Pian keisari lähetti toisen kelpo virkamiehen katsomaan, edistyikö työ ja oli kangas jo valmistumassa. Hänen kävi samallatavalla kuin ministerin: hän katseli katselemistaan, mutta eihän hän nähnyt mitään, koska ei ollut muuta nähtävää kuin tyhjät kangas puut."

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"roti puuttuu maasta, jonka velkasuhde pian ylittää 100 miljardia"

Näin on.

Suomen talouden nuivettumisen syy on herrojen (näiden rätyjen ja männistöjen) ylisuuret palkat ja ylimielisyys. Puheet "kestävyysvajeesta" ja sen syistä ovat peiteoperaatio, jolla palkallinen ja omistuksellinen eriarvoisuus peitetään, ohjataan huomio toisaalle.

Tuttavani sanoi että on ihme ellei tässä maassa ole täyskapina pikapuoliin. Taidan uskoa häntä. Annan oman roponi kapinan pohjustamiseen.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kokoomukselta selkeä taktinen moka. Valitsemalla jokun muun, kuin Rädyn Männistön tilalle, Kokoomus olisi saanut yhden henkilön lisää Arkadianmäelle. Kävelikö Räty Tujusen ylitse?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Niinpä olisikin saanut yhden kokoomuslaisen lisää, mutta Laura Rädyn palkka ei olisi noussut niinkuin nyt kun hän saa myös kansanedustajan palkasta puolet ministerin palkan lisäksi.

"Kansanedustajina toimiville ministereille maksetaan lisäksi kansanedustajan palkkiota ja kulukorvausta. Eduskunta pidättää ministeriksi valituilta kansanedustajilta puolet kansanedustajan palkkiosta ja kulukorvauksesta."

http://valtioneuvosto.fi/hallitus/palkkiot/fi.jsp

Tuskin voitanee mokaksi luokitella vaan harkituksi teoksi pikemminkin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tätä en tekisi toiste Räty teki sen taas.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen Vastaus kommenttiin #5

Ei haittaa, koska palaa virkaansa. Eduskuntaan ei enää pääse ja ministerin pestikin jäänee tähän pätkään.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Siis minä tienaan 12 tuhatta kuussa ja ryhdyn sanomaan teille,jotka tienaatte alle 2 tonnia,että kyllä teidän palkastanne voi vielä leikata ! Mikä minä silloin olen ?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Hyttinen: "vaikka se edistäisi oman hakijanne menestymismahdollisuuksia lähitulevaisuudessa kaupunkisuunnittelua ja kiinteistötointa johtavan apulaiskaupunginjohtajan tehtävää täytettäessä"

Tästäköhän on kysymys? Tätä pitää seurata tarkasti. Helsingin vihreiden johtoon on kasautunut kokoomushenkistä jengiä, Oskalasta alkaen. Eivätkös Helsingin vihreät juuri menneet kokoomushenkisen palvelualoitteen taakse?

Muutama vuosi sitten vihreät väenväkisin ajoivat uuden johtajan Uudenmaan liittoon vaikka tälle vihreällle oli vaikea keksiä edes tehtäviä.

En tarkoita että Hannu Penttilä (sd) olisi soveliaampi jatkamaan kaupunkisuunnittelun johtajana. Penttilä on - paitsi että käyttäytyy erittäin ylimielisesti - ajanut suuria alueprojekteja jotka Kalasatamasta ja Jätkäsaaresta alkaen näyttäytyvät arkkitehtuuriltaan ja muutoinkin luotaantyöntävinä fiaskoina.

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Pidän sitä erittäin todennäköisenä. Henkilökohtaisesti näkisin, että kaupunkisuunnittelu on Helsingissä pahemman kerran retuperällä ja järkevintä olisi siksi täyttää kaupunkisuunnittelusta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan paikka suomalaisen poliitikon sijasta palkkaamalla ulkomailta osaamisensa käytännössä osoittanut kaupunkisuunnittelun ammattilainen sellaisesta suurkaupungista, jossa kaupunkisuunnittelu on onnistunut ja liikenne toimii hyvin. Tällöin veronmaksajien rahoille saataisiin aitoa vastinetta sen sijaan, että huippupalkkaan käytetyt yhteiskunnan rahat kuluisivat suomalaisen poliittisen syöttöpossun lompakon lihottamiseen.

Niko Sillanpää

Jos nyt oikein tämän kuvion käsitin, eikö kokonaisvaikutus ole, että julkinen talous säästää puolet kansanedustajan palkasta, kun Männistön paikalle ei tule ketään nauttimaan koko palkkaa?

Aika korkea liksa muuten H:gin apulaiskaupunginjohtajilla huomioiden, että kyseessä ei ole headhuntattava positio, vaan poliittinen läänitys. Liksa on kovempi kuin suuremman puoleisen keskisuuren yrityksen operatiivisessa johdossa keskimäärin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/mannisto-siir...

Ei ole kysymys muusta kuin siitä että kumpikin voittivat palkoissa, sekä Männistö että Räty.

Niko Sillanpää

Mitä sitten, jos kokonaiskustannuskuormitus väheni?

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

En olisi niinkään huolissani Männistön tai Rädyn palkasta julkisen talouden kannalta. Pikemminkin olen huolissani siitä, mitä Männistön toimintamalleilla varustettu henkilö ilman alan koulutusta tai kokemusta saa aikaan johtaessaan yli 20.000 työntekijän organisaatiota (sosiaali- ja terveysvirastossa työskentelee noin 15.000 ja lasten päivähoidon palveluissa varhaiskasvatusvirastossa noin 5.000 työntekijää), jonka vuosibudjetti on 2,1 miljardin euron luokkaa. Voi tulla rumaa jälkeä sekä kaupungin rahojen että palveluiden laadun suhteen, jos hän kokee tietävänsä asiat paremmin kuin virastojen ammattijohtajat ja toimii sen mukaisesti.

Helsingin kaupunginjohtajiston palkat ovat sekä Suomen muihin kaupunkeihin että yleismaailmalliseen tasoon verrattuna täysin järjettömällä tasolla, eikä sekään riitä kaupunginjohtajistolle, vaan heidän ahneutensa on pohjaton. Pari vuotta sitten he yrittivät nostaa palkkojaan Pajusen osalta noin 900 eurolla ja apulaiskaupunginjohtajien osalta noin 700 eurolla

http://www.halla-aho.com/scripta/helsingin_johtaji...

mutta sillä kertaa he peruivat palkankorotuksen oma-aloitteisesti

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/239620-yl...

kun päätöksessä oli muotovirhe (he esittivät toisilleen palkankorotuksia ristiin) ja PS-valtuustoryhmä teki asiasta valituksen, joka olisi todennäköisesti menestynyt.

Niko Sillanpää

Periaatteessa mainitsemasi 2,1mrd € liikevaihto ja 20000 työntekijää indisoisivat suuremmankin liksan ja palkitsemisjärjestelmän. Jos siis kyseessä olisi yksityinen yritys ja headhuntattava positio.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Ja mikäli JOS-sanaa ei olisi niin lehmätkin lentäisi. ;)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juurihan hallitus ilmoitti osoittavansa pääosan tuottamattomasta elvytysbudjetista ja lisävelan otosta saatavat miljardit pääkaupunkiseudun infran lisärakentamiseen.

Siihen tarvitaan valtava määrä lisää johtajia, suunnittelijoita ja arkkitehtikilpailuja, eikä kustannuksista kannata pihdata laadun kustannuksella.

Urakkakilpailun voittaa Skanska, jolla ei ole yhtään omaa suorittavaa työntekijää, mutta työnjohtajia senkin edestä.

Toteutuksesta vastaa aliurakoitsija, jonka palveluksessa on virolainen timpuriryhmä, kaksi bulgarialaista poraria ja yksi pitkäaikaistyötön suomalainen lapiomies 9 euron päiväkorvauksella.

Valmistumisaikataulu pettää pahemmin kuin Olkiluodossa ja kustannukset ylittyvät 300 % alkuperäisestä arviosta. Valmistumisen jälkeen voidaan ylpeinä todeta, että home on erottamaton osa luonnon monimuotoisuutta, jota meidän tuleekin vaalia.

Ehkä muiden suomalaisten kannattaisi viimeistään nyt varustautua taltoin sekä vasaroin ja lähteä talkoilla kehäkolmoselle kilkuttamaan Helsinkiä irti mantereesta.

Robotisoituneimmat stadilaiset ovat sopeutuneet jo bittirahan syöntiin suoraan seinästä, joten he eivät tarvitse muiden tapaan perinteisesti viljeltyjä elintarvikkeita. Sähkö tulee töpselistä, lämpö auringosta ja bensiini Nesteen ikuisesta öljylähteestä.

Nesteen maisemaa hallitseva pääkonttori antaakin uusien pilvenpiirtäjien ohella leiman Suomenlahdella ajelehtivalle jättisaarelle, joka muistuttaa umpijäässä olevaa Dubaita.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että tuliko valtuustopuheesi viimeiseen kappaleeseen vastapuheenvuoroja tai kommentteja? Vai oliko hiljaisuus korruption myöntämisen merkki?

Käyttäjän nuuttihyttinen kuva
Nuutti Hyttinen

Eipä tullut, myrtsejä ilmeitä lähinnä. Vihreät kyllä puheissaan totesivat, ettei homman näin pitäisi mennä, mutta äänestivät silti Männistön nimityksen puolesta.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Minua on aina ihmetyttänyt julkinen rakentaminen. Kuvitellaan,että minä teen sinulle talon. Hinnaksi sovitaan 300.000 ja valmistumispäiväkin on sopimuksessa. Kun talo on valmis,sanon:" sori vaan,mutta hinnaksi tulikin 900.000. "
Eipä taida onnistua muuta kuin kunnissa. Kenenkähän kesken se 2/3 osaa jaetaan ?

Toimituksen poiminnat